I know, I know! A blog written in Dutch? What am I thinking? And another interview! I’ve got to be kidding, right? Alas, I’m not. But I’ve got a good reason. Tomorrow, Maria Staal’s book Doe het lekker zelf! (Do it yourself!) on self-publishing in the Netherlands and Belgium will be published, and it’s the first book in Dutch about self-publishing in the Dutch-speaking part of the world that’s entirely devoted to modern self-publishing. I just had to make some noise! I’m sure you understand 😉
OK, I’m going to continue in Dutch now… You’ll live.
Ik ken Maria via de Facebookgroep Hangplek voor Nederlandstalige Self-pubbers en de -pagina Zelf Boeken Uitgeven, en toen ik hoorde over haar nieuwe boek Doe het lekker zelf! wist ik meteen: daar moet ik meer van weten! Daar ik zelf in het Engels schrijf ben ik helemaal niet bekend met hoe self-pubben er in Nederland en België aan toegaat, en ik ben heel blij dat Maria alles voor mij en jou op een rijtje heeft gezet.
Maria Staal is een schrijver en self-publishing expert met een eigen schrijfbedrijf. Ze heeft acht boeken geschreven en zelf uitgegeven. Hiermee begon ze in 2007, toen het uitgeven van ebooks nog in de kinderschoenen stond en niemand nog precies wist wat hij deed. Omdat ze in het Engels schreef, leerde ze met vallen en opstaan hoe de Engelstalige self-pubwereld in elkaar zat. Toen het zelf uitgeven van boeken daar een succes werd, kwam ze erachter dat het self-pubben in de Lage Landen nog op een laag pitje stond. Ondanks dat de technische mogelijkheden er wel waren om ook in Nederland succes te hebben met self-pubben.
In 2015 begon ze daarom een Nederlandstalig blog met het specifieke doel om de ‘Engelse’ methode van het self-pubben onder de aandacht van Nederlandstalige schrijvers te brengen. Haar blog gaat over alle aspecten die komen kijken bij het zelf uitgeven van boeken en het verschaft duidelijkheid aan schrijvers die spelen met het idee om ook zelf een boek uit te geven.
Onder haar pseudoniem Annie Appleton schrijft Maria een Engelstalige detective serie.
Doe het lekker zelf!
Waar gaat Doe het lekker zelf! over?
Doe het lekker zelf! is een non-fictie boek over hoe je in Nederland en België het beste je eigen boeken kunt uitgeven. Het geeft praktische tips over hoe je een ebook en paperback uitgeeft en deze in zo veel mogelijk (web)winkels kunt krijgen. Ook geeft het veel informatie over de marketing- en promotiekant van het self-pubben, dus hoe je je boek onder de ogen van zoveel mogelijk potentiële kopers krijgt. Als laatste wordt ook nog aangehaald wat het betekent om self-pubber (indie) te zijn en hoe belangrijk het is om professioneel te werk te gaan, ook als het schrijven een hobby is.
Zijn er nog meer boeken als Doe het lekker zelf!? Zo ja, wat voegt jouw boek toe?
Er zijn in het Nederlandstalig gebied een stuk of vijf boeken uitgegeven over het zelf uitgeven van boeken. Helaas is bij geen van deze boeken echt rekening gehouden met de snel veranderende uitgeefwereld, waarin self-pubbers en ebooks een steeds belangrijkere rol spelen. En dat is jammer, want daardoor is de weinige informatie die er is voor beginnende self-pubbers veelal verouderd.
Met Doe het lekker zelf! geef ik voor het eerst Nederlandstalige schrijvers een blik op het moderne self-pubben. De manier dus waarop het self-pubben al jaren gebeurd in de Engelstalige uitgeefwereld. De indie revolutie, zoals het wordt genoemd, loopt in Amerika en Engeland zo’n 5-7 jaar op ons voor. Dat klinkt misschien niet zoveel, maar je zou ter vergelijking kunnen zeggen dat het self-pubben in Nederland en België zich als het ware nog in de donkere middeleeuwen afspeelt. Zo was dat zeven jaar geleden in Amerika ook nog het geval. Er was geen informatie, iedereen deed maar wat en er was nog een groot vooroordeel tegen self-pubben, want ‘als je boek niet uitgegeven is door een “echte” uitgeverij, dan kan het toch niet anders dan slecht zijn?’
Waarom heb je Doe het lekker zelf! geschreven?
Ik heb Doe het lekker zelf! geschreven omdat er zo weinig goede informatie is over het self-pubben. Nederlandstalige schrijvers hebben nauwelijks een idee van de mogelijkheden die er zijn om hun boeken gemakkelijk en veelal gratis onder de ogen van het publiek te krijgen.
Het is bovendien ook hoog tijd dat de indie revolutie hier in de Lage Landen een keer vaste voet aan de grond krijgt. De indie revolutie is meer dan de opkomst van het zelf uitgeven van boeken. Het is een afspraak onder self-pubbers om het beste boek op de markt te brengen dat mogelijk is en wel op een professionele manier. Daarbij is het belangrijk te weten dat als de boeken van indies niet te onderscheiden zijn van die van traditioneel uitgegeven schrijvers, het de lezer echt niet uitmaakt door wie het is uitgegeven. De lezer wil simpelweg een goed betaalbaar boek, dat lekker weg leest.
Voor wie is Doe het lekker zelf!?
Doe het lekker zelf! is bedoeld voor schrijvers. En dan maakt het niet uit of die schrijver overweegt om self-pubber te worden of een traditionele uitgever zoekt. Alle schrijvers in Nederland en België horen de juiste, up to date informatie te hebben over de mogelijkheden die er zijn omtrent het uitgeven van een boek. Daar hoort de volwaardige keuze van het zelf uitgeven ook bij.
Wat is het beste advies over schijven dat je ooit hebt gekregen?
Wat betreft non-fictie: Zorg dat je 200% weet van je gekozen onderwerp. Als je je wilt profileren als expert, zorg dan ook dat je die expert echt bent.
Wat betreft fictie: Bedenk een setting en bedenk een personage. Bedenk vervolgens de meest verschrikkelijke dingen die dit personage kan overkomen en zorg dat hij zijn weg terug kan vechten naar een normaal leven. Een held die z’n eigen boontjes niet kan doppen is geen echte held.
Wat is het beste advies dat je schrijvers kunt meegeven over self-pubben?
Als je als schrijver overweegt om zelf je eigen boek te gaan uitgeven is sparen het belangrijkste dat je kunt doen. Zet al in het vroegste stadium geld opzij, zodat je dit later kunt uitgeven aan een redacteur en vormgever. Het uitgeven van je boek op (web)winkels kan veelal gratis, maar zorg dat het professioneel in elkaar zit door de juiste mensen in de arm te nemen. Er is geen lezer die een amateuristisch boek wil kopen.
Doe het lekker zelf! is vanaf morgen verkrijgbaar via The Black Sheep Indie of de Duitse Amazon, die tegenwoordig heel Dutch-friendly is en geen verzendkosten rekent naar Nederland.